De eerste keer
Wanneer ik u voor het eerst behandel, beginnen we met een informatief gesprek over uw klacht(en), maar ook over andere lichamelijke onregelmatigheden. In de praktijk liggen er vaak verbanden tussen. Door aansluitend met de behandeling te starten, leer ik uw lichaam kennen. Door uw tong te bekijken en aan uw pols en buik te voelen verkrijg ik veel informatie over de werking van al uw organen. Eventuele blokkades komen dan al snel aan het licht.
Op basis hiervan ga ik u behandelen, rechtstreeks op de klacht of op het orgaan dat deze veroorzaakt. U ligt, bij voorkeur in soepele kleding, comfortabel op een matras. Technieken die in de shiatsu gebruikt worden zijn palmdruk, duimdruk, strekking, rotatie van ledematen en massage. Om bepaalde punten extra te stimuleren bestaat de mogelijkheid om plaatselijk met een warmtebron te werken, hetgeen we ‘moxa’ noemen. Een eventuele bacterie of virus in het lichaam laat zich in veel gevallen verwijderen via een methode die ‘cupping’ heet. Ik prik dan een klein gaatje in de huid en creëer daar een vacuüm.
Bij shiatsu draait alles om het stimuleren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Welke technieken ik daarvoor gebruik, dat hangt af van het type klacht, maar ook van wat u wel en niet prettig vindt. Tussendoor voel ik regelmatig aan uw pols, die actuele informatie geeft over hoe uw lichaam op de behandeling reageert. Vanwege het inleidende gesprek zijn we met de eerste sessie één à anderhalf uur bezig.
Het vervolg
Een vervolgbehandeling duurt ongeveer drie kwartier. Ik start iedere keer met een kort gesprek, waarin ik samen met u het resultaat van de vorige sessie evalueer. Op basis daarvan ga ik specifiek bepaalde organen behandelen. In alle gevallen krijgt u de vrije keuze in hoeverre u een bepaald doel wilt bereiken. Hoeveel sessies daarvoor nodig zijn en wat voor resultaat we kunnen behalen, dat wordt bepaald door hoe uw lichaam op de behandeling reageert. Wellicht gaat dat geleidelijk of ervaart u juist ineens een doorbraak.